Yoga books I like

***English text follows the Finnish one***

Joogakirjallisuus ei ole mikään uusi asia. Ensimmäinen koottu teksti joogasta kirjallisessa muodossa, Patanjalin joogasutrat, on koottu noin vuoden 400 jKr aikoihin (ajasta ei ole varmaa tietoa ja sen takia päivänmäärissä voi näkyä eroja.) Bhagavad Gita, toinen teksti jossa viitataan joogaan, epäillään taas olevan ajalta ennen ajanlaskun alkua.

Tässä tekstissä tuon esille kirjoja joista on ollut minulle hyötyä joogaopiskelussani. Osaa kirjoista tutkin melkein joka päivä esimerkiksi tunteja suunnitellessa, osan olen lukenut vain kerran mutta kaikista olen saanut jotain irti. Lista ei olen kovinkaan raflaava jo joogakirjallisuuteen tutustuneille, ja kaikki alla olevat kirjat löytyvät esim. Amazonin eniten myytyjen joogakirjojen listalta. Koska alan kirjoja on kuitenkin nykyään valtavasti voi tästä listasta olla iloa jollekin.

img_3107

Moni ihminen saa ensikosketuksensa joogaa fyysisen asana-harjoituksen kautta. Suosittelen kaikille joogasta kiinnostuneille myös tutustumista joogaan muihin osiin asanoiden lisäksi. Hyvä paikka aloittaa on tutustua Patanjalin joogasutriin (”virallisesti” suomeksi käytetään ilmeisesti muotoa Patanjalin jooga-ajatelmat.) Tiivistetysti teos kertoo mitä jooga on, 196 sutran (tai ajatelman) muodossa. Ajatelmat on jaettu neljään eri jaksoon, padaan. Teoksesta on olemassa suoria käännöksiä englanniksi mutta helpompi lähtökohta on lukea teos jossa käännöksen lisäksi on kirjoittajan kommentit ja analyysit sutrista. Näitä tekstikirjoja on olemassa myös useita, omani on Reverend Jaganath Carreran ”Inside The Yoga Sutras” joka aukeni minusta suht’helposti vaikka se ei kovin kevyttä lukemista ole. Joogaliiton ja Adlibriksen pikainen googlailu kertoo sutria tulkanneen ja tutkineen suomeksi ainakin Elvi Saari,Tuomo Suntola ja Uuno Pore. Itse en ole näihin ehtinyt vielä tutustumaan.

Useat joogakirjat tuovat esille joogan eri puolia filosofiasta, hengitysharjoituksista ja meditaatiosta aina asanaharjoituksiin. Yksi maineikkaimmista teoksista on B.S.K. Iyengarin ”Light on Yoga – The Definite Guide to Yoga Practise.” Itselleni parasta antia kirjassa ovat vanhat mustavalkoiset valokuvat eri asanoista. Kuvien lisäksi kirjassa on seikkaperäiset selostukset kuinka asanoihin päästään. Pinnallisesti pidän myös siitä on että kirja on mielestäni todella kaunis päältäpäin mutta paperikantiseksi kirjaksi se on todella painava ja siksi ei parasta matkaluettavaa (kokeiltu on ja kirja on kulmistansa sen näköinen…)

Donna Farhin ”Yoga Mind, Body & Spirit – A Return to Wholeness” on myös kattava mutta ei itselleni tyylillisesti ehkä se mieluisin luettava. Kirjassa on todella selkeät kuvat joissa käytetään paljon eri proppeja, tästä pidin paljon. Omistamassani versiossa on laajat marginaalit joihin voi kirjoittaa omia havaintojaan. Donna Farhin kirjoja on myös suomennettu, en tosin ole varma onko juuri tämä teos.

Suosikkikirjani tästä joukosta on T.K.V. Desikacharin ”The Heart of Yoga – Developing a Personal Practise.” Kirja on erittäin helppolukuinen ja osa kirjasta on haastattelumuodossa. Teos kattaa edellisen kirjan tavoin niin fyysiset kuin hengitysharjoitukset sekä meditaation. Kokonainen kappale kirjassa on myös omistettu Patanjalin jooga-ajatuksien käännökselle ja tulkinnalle. Tätä kirjaa oli helppo lukea esimerkiksi lentokoneessa.

On myös useita kirjoja jotka keskittyvät lähinnä anatomiaan. Tässä joukoissa yksi suosituimmista tuntuu olevan Leslie Kaminoffin ja Amy Matthewsin ”Yoga Anatomy.” Löysin tämän AdLibriksestäkin ja mietin useammankin tovin mistä lähtien anatoomia on suomeksi kirjoitettu kahdella oolla. Jossain vaiheessa tajusin että kyseessä on eestin kielinen käännös kirjasta (Jooganatoomia), suomalaista versiota en löytänyt. Tässä kirjassa on selkeä kuvitus mitä tapahtuu kehossa ”pinnan alla”  ja jokaisen asanan kohdalla kerrotaan selkeästi mitä sen aikana tapahtuu nivelissä ja lihaksissa, ja kuinka hengitys toimii asennossa. Tätä kirjaa selailen/luen useamman kerran viikossa kun haluan tarkistaa jonkin yksityiskohdan asanasta jonka haluan sisällyttää seuraavaan joogasarjaan tms.

Omistan myös Dr Ray Longin kaksi kirjaa, ”The Key Muscles of Yoga” ja ”The Key Poses of Yoga.” Myönnettäköön että minua viehätti varsinkin kirjan isot kuvat (koska iso kuva = helppous?) ja selkeitä kirjat ovatkin. Kirjoja on helppo katsoa myös harjoituksen aikana toisin kuin edellä mainittuja jotka ovat enemmänkin ”istu alas ja lue muistiinpanojen kanssa” tyylisiä.

img_3117

 Mitä joogakirjoja sinä suosittelisit?

Yoga books are nothing new. The first systematic presentation of yoga in a written form, the Yoga Sutras by Patjanhali is said to dated circa 400 CE (I am aware there is debate around this date but I am not going to dwell any deeper into it), whilst another renowed yogic scripture, the Bhagavad Gita dates an estimated 500 BCE.

In this post I am going highlight books I have found useful and/or interesting. Some of these I read almost every day, some less so but they have all served a purpose of some sort in my yoga studies. If the list looks familiar it is because each one of the books is on the Amazon’s ”Top 15 or so Yoga books” list and many are teacher trainer reading staples. Hence expect nothing crazy original but if you are newer to yoga literature this might be helpful.

A lot of people approach yoga through the physical practise. I would however encourage any student of yoga to have a look at what lies in the roots on the asana practise. A good place to start is the Yoga Sutras of Patanjali. These are the basic teachings of yoga are described in short verses called sutras, which are organised in four padas, or chapters. As reading a direct Sanskrit translation might seem a daunting task, there are luckily many text books offering an approachable commentary and interpretation of the sutras in a easy-to-digest form. The text book I have is authored by Reverend Jaganath Carrera and it is called ”Inside The Yoga Sutras.”

img_3115

Several books combine philosphy, breathing technique and asana practise in one. A classic is B.S.K Iyengar’s ”Light on Yoga – The Definitive Guide to Yoga Practise.” The books has fantastic black and white photo illustration and the descriptions on how to get into each pose are very detailed. On a complitely superficial level, the 2015 edition I have is also beautiful to look at. The only minus comes from it being a very heavy for a paperback so it is not the best travel read.

Donna Farhi’s ”Yoga Mind, Body & Spirit – A Return to Wholeness” is another very complete book. In all honestly I found this one a bit hard going BUT it offers very wide margins for your own notes as you go along. The illustrations and photos are very clear and I like that the use of props, such as chairs, blankets and blocks, is incorporated to offer different types of modifications.

My favourite book on this list is probably T.K.V. Desikachar’s ”The Heart of Yoga – Developing a Personal Practise.” Written in a conversational manner (in fact, part of the book is in an interview Q & A format) the book is a practical approach to various elements of yoga: asanas, breathing and meditation. It also has a chapter on the Yoga Sutra’s with Desikachar’s own translations and comments.

There are of course plenty of books focusing solely on the anatomy side of yoga. Leslie Kaminoff & Amy Matthews’ ”Yoga Anatomy” (I have the second revised edition) is the one of the most recommended ones. In every page it offers a clear illustration of inside the asana (see the photo to get an idea), a classification, actions for joints and muscules, a word about the respiratory mechanism applicable to that pose and additional notes. A perfect go-to book when you want to check how your body works in a given asana, I use this book several times a week.

img_3120

I also have two books of Dr. Ray Long, ”The Key Muscles of Yoga” and ”The Key Poses of Yoga.” I must admit that I first got excited by these books due to the big illustrations that take up most of the pages. Anatomy can be difficult and the pictures make it more approachable! I find these books (unlike the ones listed before) are also usable during actual practise due to simple layout.

What are the yoga related books you have read and would recommend?

Tallenna

Tallenna

Tallenna


2 thoughts on “Yoga books I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s