Instagram

Follow Me!

Yoga Philosophy and Mindfulness

What Yoga Mudra // Mikä Jooga Mudra?

November 3, 2016

Mudra is a Sanskrit word that means ”seal” or ”closure.” The idea is that different parts of our body and brain are connected and with our hands we can make gestures – mudras – to direct the flow of energy within the body. Positioning the fingers in different mudras are a way to bring our body balance and help to stimulate a specific state of mind.

Mudras are easily accessible and discreet to practise and they also feature in pregnancy yoga. Here are some common ones. You can do them together with your pranayama (breathing) practise or intergrate them to your asana practise as you please.

Ganesh Mudra

This is a mudra that has the intention of removing obstacles that may rise on our path. You place your right palm facing your chest and the left hand palm facing outwards. Hook your fingers and with inhale pull your hands to different directions, releasing with your exhale. Take several breaths and repeats with the hands the opposite way.

img_4443

Yeah well, the thumb on the front hand should be pointing down towards the solar plexus but you do get the idea…

Gyana Mudra

Also called the gesture of knowledge, Gyana mudra (or chin mudra as it is also called) is said to increase concentration and to have calming benefits. You see Gyana mudra often practised during meditation: Connect the thumb and the index finger so they form a zero but do not press them together excessively. Keep the other fingers straight but relaxed. You can have your palms facing up, or if you feel the need for more grouding, you can have them facing down.

frogs-1030278_1920

Can you name the two mudras the frogs are practising?

Anjali Mudra

Another easily recognised gesture is the Anjali mudra. In the West we often associate this mudra with prayer, but in Sanskrit ”anjali” means ”to offer” or ”to salute.” The greeting ”Namaste” (“the light in me salutes the light in you”) often accompanies this mudra. You perform Anjali mudra by placing your palms firmly against each other with your thumbs pressing into your sternum. You may also perform this mudra at third eye centre (between your eyebrows) or crown chakra (on top of your head.)

You can read more about yoga mudras here.

img_0395

Mudra sana on sanskriittia ja tarkoittaa lukkoa tai sinettiä. Ideana on, että mudrat ohjaavat elimistössämme olevia energiavirtoja sinne, missä niitä milläkin hetkellä tarvitaan. Tämä auttaa tasapainottamaan elimistöämme. Koska suurin osa mudrista tehdään käsillä niiden harjoittaminen käy huomaamattomasti monessa eri ympäristössä. Voit yhdistää harjoitukseen hengityksen, pranayaman, tai ottaa mudrat osaksi asana-harjoitusta. Myös raskausajan joogassa näkee usein käytettävän mudria vahvistamassa keskittymistä. Alla näet kolme yleistä mudraa.

Ganesh Mudra

Olen nähnyt tätä mudraa kutsuttavan suomeksi nimellä karhulukko. Sen tarkoituksena on poistaa tieltämme esteitä. Aseta oikea käsi rinnan eteen niin että kämmenpuoli on rintaa kohti ja vasen käsi taas niin että kämmen osoittaa ulospäin. Koukista sormenpäät ja ”lukitse” ne toisiina. Sisäänhengityksellä vedä käsiä toisistaan eroon, uloshengityksellä rentouta jännitys. Jatka tätä useamman hengityksen ajan, ja toista harjoitus vielä vaihtamalla kädet toisinpäin.

img_4445

Gyana Mudra

Guana, Guan tai Chin mudra on varmasti kaikille tuttu erilaisista meditaatiota esittävistä kuvista vaikkei joogassa olisi koskaan käynytkään. Guan tarkoittaa viisautta ja suomeksi tätä asentoa kutsutaankin viisauden lukoksi. Mudran sanotaan lisäävän keskittymiskykyä ja rauhoittavan mieltä. Se muodostetaan yhdistämällä peukalo ja etusormen pää kevyesti toisiinsa niin, että ne muodostavat nollan. Muut sormet pidetään suorehkoina mutta rentoina. Kädet voivat olla kämmenpuoli ylöspäin tai alaspäin – jälkimmäisellä sanotaan olevan juurentava vaikutus.

Young Woman Meditating on the Floor

Peukalo ja etusormi nollana ja muut sormet, noh, ei nyt ihan suorina mutta sinnepäin. En usko että kenenkään harjoitus kaatuu tähän yksityiskohtaan.

Anjali Mudra

Tämä käsien asento yhdistetään länsimaissa usein rukoukseen mutta sanskritin kielellä ”anjali” tarkoittaa ”tarjoamista” tai ”tervehdystä.” Tätä mudraa käytetään usein joogatunnilla tervehtiessä joko alussa, tai tunnin lopussa ”Namaste”-sanonnan kanssa. Mudrassa kädet siis yhdistetään kämmenet vastakkain sydänkeskuksen edessä. Kädet voi pistää myös kolmannen silmän kohdalle kulmakarvojen väliin tai pään yläpuolelle.

anjalimudrafrog

    Leave a Reply