Instagram

Follow Me!

Everyday Life and Thoughts

Melissa’s Nicosia Mandalas

November 22, 2016

***Finnish text after English/Suomeksi englannin jälkeen***

When the writer and children’s books author Melissa Hekkers came across pictures of mandalas in a colouring book last winter, they immediately reminded her the circular shape of the Old City of Nicosia, the Capital of Cyprus. The concept of Mandala (coming from the Sanskrit word ”circle”) symbolises harmony and unity through balancing visual elements: As Nicosia (or Lefkosia/Lefkoşa in the local languages) is a divided city, Melissa saw many parallels between this old Eastern symbol often used as a tool for meditation and the City she lives in.

melissa

It was from these premises Melissa started developing the concept of a colouring book. The result, ”My Nicosia Mandala”, put together in collaboration of the art historian Anna Marangou and a graphic designer Zara der Arakelian, is being launched this Sunday, the 27th November, at the VAR/Severis Foundation, 285 Ermou Street, 1017 Nicosia (it’s in the Old Town near the Paphos Gate – of course!)

Melissa further explains about the book: ”‘My Nicosia Mandala’ depicts a series of 11 ‘mandalas’ set within the framework of the walls of the old city of Nicosia, in black and white, for the entertainment of both children and adults.”

The process of creating the book started by Melissa photographing architectural elements on both sides of the divided city in order to create 11 mandalas, each representing one of the bastions of our capital. If you have ever visited the Old Town of Nicosia you are sure to remember it’s unique (even if a bit run down) architecture: The beautiful metal work on windows and doors, the stone work of buildings and churches, the floor patterns within traditional houses, the metal street lights and the balconies. These were all the inspiration behind the mandalas we will find on the pages of the book. They also remind us that Nicosia a multi-ethnic city which, just like mandalas, requires unity and harmony in order to peacefully work as one entity.

mandalasketch2mandala-1

During the book launch this Sunday 27th November visitors will have the opportunity to colour in three life form Nicosia Mandalas that will be adorned in the premises once completed. The event starts at 14:30 and is open to everybody. The book is written in English, Greek and Turkish and will be available on special price of 10 euros at the launch. It will become available in all major bookstores across the Island by Mid-December.

”My Nicosia Mandala”

Concept/ written by: Melissa Hekkers
Design and artwork by: Melissa Hekkers and Zara der Arakelian
Foreword by: Anna Marangou
Greek translation by: Katherine Pollard
Turkish translation by: Esra Aygin
Published by: A Bookworm Publication, Nicosia, Cyprus
Printed by: Pembridges Ltd (Absolute Paper), Nicosia

book-cover-mandala_nicosia

Kun toimittaja ja lastenkirjailija Melissa Hekkers viime talvena löysi värityskirjastaan mandalan kuvia hänelle tuli heti mieleen Kyproksen pääkaupungin Nikosian vanha kaupunki ja sen pyöreä muoto. Sana ”mandala” on sanskritin kieltä ja tarkoittaa ”ympyrää.” Sen sanotaan symboloivan harmoniaa ja yhteyttä toisiaan tasapainottavien symmetristen kuvioiden kautta, ja usein sitä käytetäänkin meditaation apuvälineenä rauhoittamassa mieltä. Koska Nikosia (tai Lefkosia/Lefkoşa kuten sitä kutsutaan paikallisilla kielillä kreikaksi ja turkiksi) on jaettu kaupunki, Melissa näki useita yhteneväisyyksiä tämän vanhan itämaisen symbolin ja kotikaupunkinsa välillä.

Tästä oivalluksesta Melissa lähti kehittämään ajatusta värityskirjasta joka perustuisi Nikosian vanhassa kaupungissa näkyviin elementteihin, mandaloiden muodossa. Lopputuloksena on nyt tulevana sunnuntaina julkaistava ”My Nicosia Mandala” värityskirja jossa ovat myös olleet mukana taidehistorioitsija Anna Marangou ja graafinen suunnittelija Zara der Arakelian. Kirjan julkaisu tapahtuu VAR/Severis Foundationin tiloissa osoitteessa 285 Ermou Street, 1017 Nicosia; osoite on luonnollisesti vanhassa kaupungissa, Paphos-portin lähettyvillä.

image3

Melissa kuvassa oikealla.

Melissan sanoin ”My Nicosia Mandala” on värityskirja joka kuvaa 11 erilaista musta-valkoista mandalaa Nikosian vanhan kaupungin puitteissa jonka parissa viihtyvät sekä lapset että aikuiset. Kirjan tekemisprosessi alkoi valokuvaamalla vanhaa kaupunkia sen kummallakin puolella (Nikosia on maailman viimeinen jaettu kaupunki), ja kirjan 11 kuvaa kuvaavat linnakkeita vanhan kaupungin ympyrän muotoisesta muurista. Jos olet koskaan käynyt Nikosian vanhassa kaupungissa muistat varmasti sen hienon (joskin hieman rapistuneen) arkkitehtuurin: ikkunoiden ja ovien taidokkaat metallityöt, talojen ja kirkkojen kivityöt, vanhojen talojen upeasti kuvioidut lattiat ja kauniit katulamput ja parvekkeet. Kaikki nämä yksityiskohdat löytyvät nyt Melissan mandaloista. Ja koska mandala sanana tarkoittaa yhtenäisyyttä, kirja myös muistuttaa meitä että Nikosia on aina ollut multikulturaalinen kaupunki joka vaatii yhtenäisyyttä ja harmoniaa toimiakseen rauhanomaisesti, yhtenä kokonaisuutena.

laramandala1

Kirja julkaistaan siis tulevana sunnuntaina 27. marraskuuta, tilaisuus alkaa kello 14:30 ja on kaikille avoin. Vierailijoilla on mahdollisuus värittää kolmea jättimandalaa jotka jäävät koristamaan näyttelytilaa valmistuttuaan. Itse kirja on kolmikielinen, tekstit ovat englanniksi, kreikaksi ja turkiksi. Julkaisutilaisuudessa kirjaa myydään erikoishintaan 10 euroa ja se on saatavilla suurimmissa kirjakaupoissa saarella joulukuun puolivälistä.

”My Nicosia Mandala”

Concept/ written by: Melissa Hekkers
Design and artwork by: Melissa Hekkers and Zara der Arakelian
Foreword by: Anna Marangou
Greek translation by: Katherine Pollard
Turkish translation by: Esra Aygin
Published by: A Bookworm Publication, Nicosia, Cyprus
Printed by: Pembridges Ltd (Absolute Paper), Nicosia

 

Leave a Reply