Instagram

Follow Me!

Yoga Philosophy and Mindfulness

Patience, Where Are Thou?

December 19, 2016

“Patience: the capacity to accept or tolerate delay, difficulty, or annoyance without getting angry or upset.” 

Patience can mean different things to us, and its definition can also vary depending on the situation. Usually patience has an underlying realisation that we want, need  – or lack – more self-control in situation we face. Here are few thoughts on how to map where we stand on this issue and how to work on it further.

 1. Patience as a skill to be learned. Some people are born more patient than others but we can all work on improving it. Unfortunately there are no short cuts and as with everything, progress might not be linear. The good thing is that our lives are usually not short of opportunities to practice and improve.
 2. Evaluate the current situation: It is important to understand what in your behaviour are reasonable and justified prompts to advance a situation (in a positive and constructive way) and what falls under the category of being impatient. Asking politely to speak to a manager for receiving bad service/unsatisfactory repair is usually entirely justified, demanding to see the ”one in charge” so loudly that the neighbours can hear it too, less so. Do a quick poll with those close to you to get some feedback in case you are unsure where you stand in this.
 3. Notice your triggers: Are you patient with others but get frustrated when you cannot pick up a new skill as fast as you liked? Or are you very accepting with yourself but slow traffic or screaming kids make you grit your teeth? Or are your triggers a combination of both? Start noticing what makes your blood pressure rise and see if there are any patterns that come to light.
 4. What is the worst that can happen? You are stuck in traffic, your kids/partner/friends take forever to get ready, your mail order has not yet arrived… All of these situations can most of us pretty frustrated. However, if these things are not regular occurrences, what IS the worst thing that could happen? You are not the only person who gets delayed because of traffic, and some people just need longer to get ready, for whatever reason. So what? If you however realize you have repeated situations of frustration, you have two options: Be proactive in seeking solutions or accept the situation as it is.
 5. Deep breaths: If you need, excuse yourself and walk away (or just walk away.) Find a calm corner, a fire escape or a toilet cubicle, close your eyes, relax your jaw and take deep breaths. Give yourself the time to calm down, and re-compose yourself. You are more than allowed to.
 6. Practice: Coming back to the first point, notice the moments you start becoming upset, agitated, even angry. Observe them, embrace them, try the things above. Over and over again. Try not focus on the end goal, whatever it may be for you. Instead, focus on the small things, stay mindful and enjoy the more peaceful situations that will follow.

patience2

Kärsivällisyyttä etsimässä…

Kärsivällisyys voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita eri tilanteissa mutta usein takana on tietoisuus itsehillinnän hakemisesta, kehittämisen tarpeesta – tai sen puutteesta. Alla muutamia ajatuksia kuinka kartoittaa omaa kärsivällisyyttään ja miten sitä voi kehittää.

Välikevennyksenä todettakoon että koitin löytää jutun kuvitukseksi suomalaista sananlaskua kärsivällisyydestä (englanniksi kun niitä löytyi pilvin pimein). Google kuitenkin sitkeästi ehdotti kärsimystä ja siihen liittyviä sanontoja. Mielestäni kyseessä ei ole kuitenkaan ihan sama asia vaikka läheltä voi joskus liipatakin. Saatte siis nyt tyytyä Roope-Setään.

ankkaka%cc%88rsiva%cc%88llisyys

 1. Kärsivällisyys on taito jota voi opetella. Jotkut meistä syntyvät kärsivällisimpinä kuin toiset mutta kaikilla meillä on mahdollisuus opetella sitä. Valitettavasti tähän ei ole mitään ihmekonstia eikä se oppiminenkaan ole aina suoraviivaista. Positiivista kuitenkin on että elämässä ei yleensä tule pulaa mahdollisuuksista kehittää omaa kärsivällisyyttään.
 2. Tiedosta tämän hetkinen tilanne. Kärsivällisyys ei tarkoita kynnysmatoksi ryhtymistä ja aivan kaiken sietämistä. Joskus on ihan aiheellista ja tarpeenkin vaatia esimerkiksi parempaa/nopeampaa palvelua tms. Kuten monessa asiassa, tapa millä asiansa esittää on tärkeämpi kuin mikä itse asia on. Jos on vaikeaa itse määritellä omaa kärsivällisyyttään eri tilanteissa voit kysyä ystävien, kollegoiden ja vaikka lapsien mielipidettä asiasta.
 3. Mikä ärsyttää? Siedätkö toisten ihmisten erilaisia tapoja hyvinkin, mutta turhaudut itsesi kanssa? Vai oletko oma paras ystäväsi mutta hidas liikenne tai huutavat lapset saavat pinnasi heti kiristymään. Kiinnitä huomiota mitkä asiat ja/tai tilanteet saavat sinut kärsimättömäksi ja mihin pisteeseen asti. Onko tilanteiden välillä yhteneväisyyksiä? Mitä paremmin tunnet itsesi ja reaktiosi, sitä paremmin osaat ennakoida ja ohjata omaa käyttäytymistäsi.
 4. Kaatuuko maailma? Olet jumissa liikenteessä, lapset/partneri/ystävät tuntuvat hidastelevan, odottamasi asia ei saavukaan silloin kun oletit… Nämä kaikki tilanteet ovat tietenkin ärsyttäviä MUTTA. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua vaikka asiat eivät menekään niin kuin odotit? Meistä kukaan ei istu ruuhkassa ensimmäistä tai viimeistä kertaa, ja joskus muut ihmiset ja asiat nyt vain ottavat aikansa ilman että siihen voi mitenkään vaikuttaa. Jos kuitenkin huomaat säännöllisesti löytäväsi itsesi samanlaisesta tilanteesta on vaihtoehtoja yleensä kaksi: Joko alat etsimään ratkaisuja tilanteeseen joka koettelee kärsivällisyyttäsi, tai hyväksi sen sellaisena kuin se on.
 5. Hengitä. Tiukan paikan tullen poistu tilanteesta ja kävele ensimmäiseen hiljaiseen paikkaan. Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Anna itsellesi aikaa rauhoittua ja koota itsesi uudestaan.
 6. Kuten alussa totesin, joka päivältä yleensä löytyy tilanne jossa kärsivällisyyttä voi harjoitella. Kiinnitä huomiota tilanteisiin joissa olo alkaa tuntua levottomalta tai ärtyneeltä. Huomioi, hyväksy, yritä yllä mainittuja asioita. Aina ja uudestaan. Yritä olla keskittymättä tiettyyn lopputulokseen, keskitä sen sijaan ajatuksesi tähän hetkeen, omiin tuntemuksiin ja niiden hallintaan. Pikkuhiljaa voit huomata elämäsi muuttuvan hieman seesteisemmäksi.

patiencechicken

 

 

 • Reply
  Myles Butler
  December 19, 2016 at 21:24

  Great post! Number four has been huge for me. Usually, after accepting the worse case scenario, things tend to run much more smoothly (and quickly).

  • Reply
   onthesametimezone
   December 20, 2016 at 22:38

   True. I have tried the “f**k it” approach lately and it has been working. Then again, I have not had massively big decisions (on any scale) to make. Something to be observed…

Leave a Reply