Instagram

Follow Me!

Everyday Life and Thoughts Yoga Philosophy and Mindfulness

Yoga, Spirituality and Reddit

March 10, 2017

There are as many yoga stereotypes out there are as there are styles of yoga. And as with all the stereotypes, they do not come completely from nowhere, just as much as they do not represent the whole truth either.

From time to time I come across comments from people who express interest in yoga, followed by a “but” and a reference to the level of spirituality associated. Today I found an interesting thread touching upon this subject on Reddit (I was supposed to research pelvic girdle pain and write an essay about it but hey…), started by this brilliant comment:

”I started yoga about two months ago and I am really enjoying it. I’m a 30 yo male. My back feels great despite my 40+ mile running weeks and I am already a lot more flexible.

But I’m somewhat turned off by the spiritual and meditative aspects of it. I don’t care about dedicating my practice to something, sealing my intention, being one with the ground, or anything like that. I just want to work on strength, stretching, and flexibility. I have only tried two studios so far and they are both pretty heavy into the spiritual/ meditation part of it, and the websites for all the others around me give the same impression.

Is this something I just have to get used to?” […]

My first reaction was laughter because this so hit the nail in the head. Just last night when teaching a class I encouraged people to “set an intention” at the start, and during savasana I said something along the lines of “feel supported by the ground.” Touché! The second reaction I had was a little defensive ”well, technically we ARE supported by the ground when lying down, nothing spiritual there.” However we all get the gist of the comment and many of us either recognise ourselves in it or know somebody who shares the feeling.

There were many great comments in the threat as a response to the above. Many expressed having similar feelings. Some suggested taking up pilates or other type of a stretching/conditioning class rather than yoga, no spirituality there. Some expressed their disapprovement of what they saw as not understanding or trying to embrace the whole concept of yoga and everything it entails. Several people identified themselves as “atheist engineers”, leaving me wondering if this is seen as the highest form (or just stereotypical?) of a scientific and pragmatic individual, immune to any type of “spiritual bullshit about chakras and stuff.”

img_1284

The comment that was voted the best started with “Dedicate your practice to fitness. Seal your intention to workout like a m*********r.” The runner up commentator chipped in with ” most of what sounds like spiritual hippie nonsense is actually creative language/metaphor leading you to a concrete action: focus. You can tune out and just do the moves, but without breath and focus, you are headed for injury.”

I liked these comments a lot and I find them genuinely helpful. Of course as a yoga teacher I do believe in what I say in my own class but I also get that some of the stuff might sound a bit out there for some. Like with everything, not every yoga class, teacher or style resonates with me either. But it is always my choice how I choose to go about things and how to own up to my choices in a given situation. I trust the teachers whose classes I take to be professionals and having something to offer and therefore deserving my attention: this is also about safety. I can then choose to go to a different class next time – there are plenty of yoga classes with very minimal spirituality (or offering a different way to go about it) in them on offer.

I guess the point I am trying to make is that it is ok to have questions and even doubts but do not stop them having a go at yoga if you are interested. In a good class nobody is (or at least should not) force anything spiritual or esoteric down your throat. Be open-minded, remember that there is more and more hardcore scientific evidence about the benefits of yoga and meditation (watch the video I posted earlier on this topic here) and see for yourself.

You can also check out my earlier posts about what yoga actually even is and what it can do for you to if curious to learn more. And tell me, what amount of spirituality in a yoga class feels right to you?

Joogasta on olemassa yhtä paljon stereotyyppejä ja uskomuksia kuin on joogasuuntauksia. Uskon että useissa stereotyypeissä on aina ainakin hitunen totuutta – jostakinhan ne tulevat – mutta ne eivät myöskään edusta totuutta.

Aina silloin tällöin kuulen tai näen kommentteja ihmisiltä joita jooga kiinnostaisi mutta he ovat kuitenkin hyvin epäluuloisia tuntien sisältämän henkisyyden suhteen. Minun piti tänään kirjoittaa essee lantion alueen kivuista raskausjoogaopettajakurssia varten mutta löysinkin itseni Redditistä ja sieltä mielenkiintoisen keskustelun joka oli avattu (pääpiirteittäin käännettynä) näin:

”Olen aloittanut joogan pari kuukautta sitten ja pidän siitä kovasti. Olen 30 vuotias mies. Selkäni tuntuu loistavalta vaikka juoksen paljon ja olen nyt jo myös notkeampi.

Minua kuitenkin häiritsee tuntien henkinen ja meditatiivinen puoli. En halua omistaa harjoitustani kenellekään, keskittyä tiettyyn aikomukseen/ajatukseen, tulla yhdeksi maaperän kanssa tai mitään vastaavaa. Haluan vain voimistua, venytellä ja tulla notkeammaksi.

Onko tämä kuitenkin jotain johon minun pitää vain tottua?”

Kommentti nauratti minua sillä tunnistin kaikki siinä mainitut asiat. Viimeksi eilen illalla kannustin ihmisiä pyhittämään harjoituksensa haluamallensa asialle. Tunnin lopussa sanoin myös jotain “antautumisesta maan kannatteluun.” Mieleeni tuli myös defensiivinen ajatus siitä että kyllähän se maa meitä kaikkia kannattelee, jos nyt ollaan kirjaimellisia. Joka tapauksessa, me kaikki ymmärrämme kommentin ytimen ja monet meistä tunnistavat jos ei itseänsä kommentista niin ainakin jonkun tuttavan joka ajattelee kommentin tavoin.

Keskustelussa oli monia hyviä kommentteja: alkuperäistä kirjoittajaa kehotettiin menemään pilates-tunnille, siellä ei olla henkisiä. Jotkut paheksuivat kirjoittajan rajoittunutta kiinnostusta joogan henkisiä puolia kohtaan. Useammat kommentoijat ilmoittivat olevansa ”ateistisia insinöörejä”, tämä pisti miettimään onko tämä sitten sen tieteellisen ja pragmaattisen tyypin määritelmä.

Kommentti joka oli äänestetty parhaaksi alkoi näin: “Omista harjoituksesi kuntoilulle. Pyhitä tunnin tarkoitus h*vetin kovalle harjoittelulle.” Toiseksi paras kommentti jatkoi sanomalla “suurin osa henkisestä hippi-puheesta on itse asiassa luovia metaforia joiden tarkoitus on auttaa keskittymisessä. Voit myös olla kuuntelematta niitä ja keskittyä vain fyysiseen liikkeeseen mutta ilman hengitystä ja keskittymistä on riski loukkaantua.”

Pidin näistä kommenteista paljon ja uskon että ne voivat auttaa monia miettimään joogatuntien henkistä puolta eri tavalla. Itse joogaopettajana seison tietenkin sanojeni takana ja olen ne miettinyt lävitse, mutta ymmärrän hyvin että juttuni voivat kuulostaa hieman oudoilta joidenkin korvaan. Oli aika jolloin en itsekään välittänyt idän filosofian ajatuksista, ja edelleen ei jokainen joogatunti, tyyli ja opettaja ole välttämättä se juuri omin. Voin kuitenkin valita kuinka suhtaudun asiaan ja kuinka omistaudun asialle jokaisella hetkellä. Luotan myös opettajiin joiden tunneille menen, tiedän että he ovat ammattilaisia, kaikilla heillä on jotain tarjottavaa ja he ansaitsevat minun huomioni. Tämä on myös turvallisuuskysymys. Tunnin jälkeen voin tehdä päätöksen mennä seuraavalla kerralla eri tunnille – niitä piisaa, ja on monia tunteja joilla henkisyydestä ei ole tietoakaan tai asioita lähestytään eri tavalla.

Kirjoitukseni tarkoituksena on sanoa että on täysin luonnollista että uudet asiat herättävät kysymyksiä ja epäilyttävät. Älä anna tämän kuitenkaan estää joogatunnille menoasi jos asia kiinnostaa. Hyvällä tunnilla kukaan ei tule pakottamaan sinua osallistumaan mantrojen laulamiseen tai mihinkään muuhunkaan asiaan joka tuntuu vieraalta. Pidä mieli avoinna, muista että joogan ja meditaatio-harjoitusten eduista on myös yhä enemmän tieteellisesti tutkittua materiaalia (voit katsoa englanninkielisen videon aiheesta tästä linkistä) ja käy tutustumassa asiaan.

Jos aihepiiri kiinnosta enenmmän voit lukea aiemmat juttuni aiheesta “Mitä jooga edes on” ja “Mitä hyötyä joogasta sitten on?” Käy myös kommenteissa kertomassa mikä määrä henkisyyttä on sinulle se oikea?

img_3115

 

 

Tallenna

    Leave a Reply