Instagram

Follow Me!

Everyday Life and Thoughts Yoga Philosophy and Mindfulness

5 Tapaa pitää itsestään parempaa huolta

November 11, 2016

Tämä teksti julkaisitiin ensimmäisen kerran HappyGirlYoga sivulla. Englanninkielisen version tässä blogissa voi lukea tästä.

Vaikka välillä meistä kaikista tuntuu että seinät kaatuu päälle ja tunnit päivässä loppuvat kesken, on kuitenkin tapoja ottaa itsellensä aikaa joka päivä. Aikaa, jolloin rauhoittua, vetää henkeä ja keskittyä tarkistamaan omaa jaksamista. On tärkeää luoda itsestään välittämisestä samanlainen rutiini kuin hampaiden pesusta tai suihkussa käymisestä: Itsensä tarkastelun kautta opimme tuntemaan itsemme ja reaktiomme eri tilanteissa paremmin. Tämä taas auttaa keskittymiskyvyssä, muitten huomioimisessa ja myös yleisessä tehokkuudessa.

Alla on muutamia ehdotuksia jotka voivat toimia meidän kaikkien jokapäiväisessä rutiinissa tuomassa tasapainoa päiviin.

img_4359

1. Näe huumoria joka päivässä – ja naura!

Meillä kaikilla päiviä jolloin mikään ei naurata. Muistan itse vuosien takaa yhden päivän jolloin olin ostanut keittiöpaperia vessapaperin sijasta. Sen sijaan että olisin naurahtanut (tai edes hymähtänyt!) itkin keittiön lattialla kaksi tuntia. Ei näin.

Tällaisten päivien varalta on hyvä miettiä mitkä asiat jaksavat huvittaa aina. Suosikkikomedioiden tai –elokuvien uusintojen katselu voi toimia hyvin. Joka päivä eteemme tulee myös useita hauskoja, hölmöjä ja absurdeja asioita: Kauppajonossa oleva lapsi voi päästää suustaan jotain tahattomasti hauskaa, tai artikkelia lukiessa eteen voi tulla kirjoitus tai –kielioppivirhe joka muuttaa aiheen astetta omituisemmaksi. Nauraminen vapauttaa elimistössämme endorfiinejä jotka synnyttävät hyvänolon tunnetta ja jopa lieventävät kipua. Jo sen vuoksi kannattaa kultivoida kykyämme nähdä jokapäiväisten asioiden hullumpi puoli, ja jos ääneen nauraminen ei tunnu sopivalta voi aina nauraa (kuvitteelliseen) partaansa.

2. Positiiviset mielikuvat

Kosmisesta energiasta ja ylitsevuotavasta rakkaudesta kertovien sananlaskujen lukeminen voi tuntua monista turhalta ja hölmöltäkin. On kuitenkin todistettu että positiiviset mielikuvat auttavat nostamaan mieltä. Inspiroivat mielikuvat selkiinnyttävät ajastusprosessejamme ja auttavat aivoja luomaan positiivisia mielleyhtymiä alatajuntaan vaikuttamalla. Positiivisia mielikuvia voi sisäyttää jokapäiväiseen elämään monella eri tavalla. Tiettyä lausetta voi käyttää kuin mantraa ja toistaa sitä autossa matkalla töihin. Tietokoneen näytölle tai ruudunsäästäjälle voi vaihtaa kannustavan ajatuksen ja vaihtaa sen vaikka viikoittain, ja kotona voi vaatekaapin oveen pistää post-it lapun muistuttamaan itseään millaisella mielellä päivän haluaa elää. Tärkeintä on, että jos tulee tarve löytää jotain ilahduttavaa sen löytää helposti.

kaikki-hyvin

3. Opi sanomaan ei

Tästä puhutaan usein mutta helppoa se ei ole. Olemme kuitenkin kaikki vastuussa omien rajojemme luomisesta ja on syytä hyvä tiedostaa, että joskus hyvää tarkoittamalla saa aikaan vain isompaa sotkua. On toki normaalia ja suotavaakin esimerkiksi kuunnella kollegaa jolla on vaikeaa, lainata pieni summa rahaa ystävälle joka on kipeästi sen tarpeessa ja luvata auttaa tuttavaa illalla muutaman tunnin ajan. Mutta jos kuulevaa korvaa vaativa työkaveri alkaa vaivaamaan aamuin JA illoin pitkän kaavan kautta, jos lyhyestä satasen lainasta tuleekin viidensadan laina ilman selvää yritystä takaisin maksuun, ja jos tunnit apua tarvitsevalle ovat pois omasta levosta on syytä pysähtyä. Monet tilanteet ratkeavat ajan kanssa mutta on kuitenkin omalla vastuulla pysähtyä ja miettiä ennen lupaamista millainen vaikutus lupauksella on omaan elämään, tällä hetkellä.

Jotkut ihmiset ovat myös luonnostaan parempia pyytämään – jopa vaatimaan – apua kuin toiset. Loppupeleissä päätämme kuitenkin kaikki omista teoistamme ja selkeiden rajojen asettaminen on yleensä paras asia kaikille, vaikka se tarkoittaisikin että vastaus pyyntöön on joskus ”ei.”

4. Karsi myrkylliset ihmiset pois elämästäsi

Myrkyllisistä ihmisten poistaminen elämästä voi olla pitkä prosessi, varsinkin jos kyse on ihmisistä joiden kanssa jaat työpaikan tai ystäväpiirin. On myös järkevää koittaa olla polttamatta kaikkia siltoja takanaan. Mutta! Kaikki ystävyyssuhteet eivät ensinnäkään ole tarkoitettu kestävän koko ikäämme. Jotkut ystävyyssuhteet muodostuvat tietyssä, erityislaatuisessa tilanteessa jolloin ne ovat hyvinkin tärkeintä. Tilanteet kuitenkin vaihtuvat ja sen sijaan että yrität väkisin pitää hengissä ystävyyttä (varsinkin yksipuolisesti) joka ei tarjoa enää mitään on aivan hyväksyttävää antaa tämän suhteen hiipua kasaan itsestään. On täysin mahdollista että tällaiset ihmiset tulevat elämääsi myöhemmässä vaiheessa, elämäntilanteiden ja ihmisten muuttuessa. Hiipunut ystävyys voi aktivoitua uudestaan vuosienkin päästä.

Meidän kaikki myös tunnemme – tai ainakin olemme tunteneet – seuraavanlaisia henkilöitä: jatkuvasti omahyväisiä, muita mollaavia, energia-vampyyreita, heitä joille elämä on yksi jatkuva kilpailutilanne… Vaikka on reilua yrittää selvittää asioita keskustelemalla, on hyvä myös kysyä itseltään mikä rooli tällaisella ihmisellä on elämässäsi.

Vaikeinta on kuitenkin päästä eroon ihmisistä joiden kanssa olisit halunnut toimivan suhteen mutta kaikesta yrittämisestä huolimatta siitä ei tule mitään. On täysin mahdollista rakastaa ja välittää syvästi ihmisestä mutta ymmärtää, että asiat eivät toimi vaikka kummankin yrittämisestä huolimatta. Ihmissuhteet voivat olla vaikeita mutta niiden ei pitäisi kuitenkaan koskaan viedä kaikkea energiaa. Tällaisesta tilanteesta pois pääseminen voi ottaa monia yrityksiä mutta on tärkeää kuunnella omaa vaistoaan: jos sinusta tuntuu että paino on nostettu hartioiltasi kun ajatteletkin elämää ilman tätä ihmistä, olet tekemässä oikean asian itsesi hyvinvoinnin kannalta.

5. Hengitä syvään

Joskus on hyvä ottaa tauko, vaikka tuntuisi että siihen ei olisi aikaa, ja painua lähimpään metsään, pellolle, puistoon, rantaan… vaikka ulkoilmaan katolle jos se on ainoa vaihtoehto! Seinien potkiminen tai hikiliikunta ovat vaihtoehtoisia, syvään hengittäminen ei. Ei ole asiaa johon pitkät, syvät hengitykset eivät auttaisi. Sulje silmäsi ja hengitä koko keuhkojen mitalta, niin että kyljet ja maha kohoilevat. Tämä auttaa keskittymisessä, hidastaa pulssia joka taas puolestaan alentaa verenpainetta. Jo viisi minuuttia keskittymistä pelkkään hengitykseen auttaa selkiinnyttämään ajatuksia ja kohottamaan mieltä. Vastoinkäymisiä voi käydä mutta niistä kyllä selvitään!

Processed with VSCO with m5 preset

Mitä neuvoja sinulla olisi itsestään huolehtimiseen joita haluaisit jakaa?

Tallenna

    Leave a Reply