Instagram

Follow Me!

Asana Practise and Wellness Through Movement

Mitä hyötyä on Iyengarjoogasta?

March 23, 2017
ReclinedVirasana

Iyengarjooga on yksi maailman laajimmalle levinneistä joogamuodoista mutta ei kuitenkaan ehkä yhtä tunnettu kuin hatha- tai astangajooga. Sain ensikosketuksen Iyengarjoogaan kolme vuotta sitten Portugalissa jonne olin matkustanut jooga- ja surffileirille. Päivää ennen leirin alkua onnistuin saamaan olkapääni sijoiltaan enkä ollut varma tulisiko joogaamisesta yhtään mitään. Ensimmäisen aamun joogaopettaja ei kuitenkaan hämmentynyt vammastani yhtään vaan päinvastoin sanoi ettei se ole mikään este. Kyseessä oli siis nimenomaan Iyengarjoogan opettaja ja siitä lähtien olen ollut vakuuttunut tämän tyylisuunnan eduista.

Iyengarjoogan kehitti Intialainen BKS Iyengar (1918-2014.) Tämä tyylisuunta painottaa asanoiden erittäin tarkkaa linjausta, kehon hyvää asentoa ja nivelten tuomista suotuisaan asentoon suhteessa toisiinsa. Iyengarissa käytetään myös paljon erilaisia apuvälineitä kuten hihnoja, blokkeja ja joogavilttejä. Nämä auttavat kaikentasoisia- ja kuntoisia ihmisia pääsemään asanoihin oikeassa linjauksessa ja siten minimoivat mahdolliset loukkaantumiset tai rasitusvammat.

Osallistuin viime viikolla Iyengar workshoppiin täällä Kyproksella. Päätin kysellä Iyengarista tarkemmin workshopin vetäjältä Vula Boloulta (sertifioitu Iyegarjooga opettaja tasolla Junior Intermediate Level 3) joka on ollut itse BKS Iyengarin oppilas. Tälläisiä vastauksia sain:

Liike-elämässä termi hissipuhe tarkoittaa lyhyttä, iskevää ja positiivisen mielikuvan herättävää esitystä tuotteesta, palvelusta tai organisaatiosta ja sen eduista. Millaisen hissipuheen pitäisi Iyengar-joogasta henkilölle joka tietää hyvin vähän joogasta ylipäätänsäkään?

Jooga on maailman vanhin itsensä kehittämisen muoto. Iyengar-joogan on erityinen joogan tyylisuunta jonka kehitti Intialainen BKS Iyengar. Hän käytti jooga-asanoita ja hengitysharjoituksia parantaakseen itseänsä henkisesti ja fyysisesti. Harjoittelemalla metodinsa mukaisesti BKS Iyengar saavutti henkisen tasapainon ja hyvän terveyden ja hän elikin 96-vuotiaaksi. Hän mahdollisesti myös saavutti korkeamman tietoisuuden tasoja ja eli kaikin puolin rikkaan elämän.

Mikä sinua viehätti Iyengar-joogassa, miksi valitsit tämän juuri tämän joogatyylin?

Aloitin joogan kun ystäväni pyysi minua mukaansa kuntosalille. Sanoin hänelle että en halua mennä aerobic-tunnille, mitä muuta salilla voi tehdä? Tarjolla oli hatha-joogaa ja vuoden sitä harrastettuani toinen ystäväni vei minut uuden opettajan tunnille. Tämä tunti oli Iyengar-joogaa ja aloin käymään tämän opettajan tunnilla. Olen kokeillut myös muita joogatyylejä mutta Iyengar on aina ollut minulle mieleisin ja löysin sen hyvin aikaisin joogaurallani. Usein ihmiset löytävät Iyengar-joogan loukkaantumisten tai kuntoutuksen kautta, mutta näin ei käynyt siis minulle.

Kuinka houkuttelisit ihmisiä jotka harjoittelevat voimakasta vinyasa flow-tyylistä joogaa Iyengar-joogatunnille?

En lähtisi “myymään” Iyengar-joogaa sillä jos pitää nopeatahtisemmista tunneista, Iyengar-tunti ei välttämättä tunnu yhtä mukavalta. Jokaisen pitää tuntea sisällään että he kaipaavat jotain muuta, jotain jota nopeampi tunti ei pysty tarjoamaan. Pitää olla avoin idealle että asana-harjoituksen voi ymmärtää paremmin jos sen tekee hitaampaan tahtiin: hitaampi harjoitus antaa enemmän aikaa kaikelle. Iyengar-tyyli voi selkeyttää ja syventää yksinkertaistenkin asanojen, kuten trikosanan, ymmärrystä. Iyengar-tunnilla hengitysharjoitukset ovat myös erilaisia kuin muissa tyyleissä ja näin siis avaavat uusia näkökulmia.

Herospose

Tittelisi on Junior Intermediate Level 3 joka kuulostaa hieman monimutkaisemmalta kuin tavallinen “joogaopettaja.” Kertoisitko tästä hieman lisää?

BKS Iyengar halusi luoda tiettyjä sääntöjä ja hierarkioita metodinsa opetukseen. Iyengarjoogaopettajaksi haluavalla pitää olla taustalla ainakin kolmen vuoden säännöllinen harjoituttelu jo sertifioidun Iyengarjoogaopettajan alaisuudessa. Tämän jälkeen voi osallistua ensimmäiseen opettajankoulutukseen joka kestää kaksi vuotta. Tätä voisi ajatella ns. Iyengarjoogan kandin tutkintona. Seuraavaksi on mahdollisuus suorittaa vuoden kestävä Junior Intermediate Level 1-koulutus. Siihen voi hakea 18 kuukautta ensimmäisestä koulutuksesta valmistumisen jälkeen. Tätä seuraavat Intermediate level 2 ja 2 tutkinnot, jonka jälkeen tulevat Senior Intermediate 1, 2 ja 3. Korkeimmat koulutuksen muodot ovat Junior Advanced and Senior Advanced. Tutkintojen välissä tarvitaan tietenkin vuosien henkilökohtainen harjoittelu joka on tärkeintä jokaisessa joogamuodossa.

Kiitos juttutuokiosta Vula! Kerro vielä missä tunneillesi voi osallistua kotikaupunkisi Ateenan lisäksi?

Opetan säännöllisesti Kreikan saarilla. Olen myös pitänyt tunteja Itävallassa, Englannissa ja Intiassa. Tällä hetkellä keskustelen mahdollisuudesta tulla opettamaan Turkuun Suomessa sekä Kööpenhaminaan. Tuntiaikatauluni ja paikkani löytyvät sivuilta www.treeofyoga.org ja www.santorinilovesyoga.com.

BKSIyengarBW2

The BKS Iyengar pictures are from the Internet, all others are mine.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

    Leave a Reply