Instagram

Follow Me!

Asana Practise and Wellness Through Movement

Tiesitkö nämä joogaetiketistä?

June 8, 2017
Iyengar jooga

Uuden harrastuksen, myös joogan, aloittaminen voi jännittää monesta eri syystä. Pidettiinpä osallistumasi tunnit sitten viimeisen päälle stailatussa joogastudiossa tai kyläkoulun jumppasalissa, on hyvä tietää muutamia kirjoittamattomia sääntöjä jotka pätevät kollektiivisissa joogaharjoituksissa ympäri maailmaa. Vaikka asana-harjoitus on yksilöllinen, yhteisessä tilassa oleminen vaatii muiden huomioon ottamista sillä näin varmistetaan miellyttävä ja kaikille turvallinen harjoitus. Monet alla olevista säännöistä ovat kuitenkin aika itsestäänselvyyksiä joten jos olet menossa ensimmäisille joogatunneillesi, muista ennen kaikkea nauttia kokemuksesta!

Saavu paikalle ajoissa ja älä lähde tunnilta kesken pois

Varsinkin tilassa jossa tunteja pidetään peräkanaa on paikalle syytä tulla hyvissä ajoin, sillä tunnit yleensä alkavat täsmällisesti kuten ilmoitettu. Jos joogasaliin pääsee ennen tunnin alkua voi levittää sinne maton ja keskittyä hengittämiseen ja rauhoittumiseen ennen harjoituksen alkamista. Jos jostain syystä saavut myöhässä livahda tunnille mahdollisimman huomaamattomasti (jos se on vielä mahdollista – jossain paikoissa tunnille ei päästetä jos se on jo alkanut.)

Loppurentoutus, savasana, on tärkeä osa harjoitusta joten älä myöskään lähde pois tunnilta sen aikana. Jos jostain syystä sinun on pakko poistua paikalta ennen tunnin virallista loppua, informoi siitä opettajaa ennen tuntia ja asetu niin että voi poistua paikalta huomaamattomasti ennen loppurentoutuksen alkua.

Pistä puhelin ja muut elektroniikka äänettömälle ja nauti hiljaisuudesta

Tämä on varmaan se suurin itsestäänselvyys mutta mainitaanpa kuitenkin. Jos käytät kiliseviä koruja muista ottaa myös ne pois. Vaikka korut eivät itseäsi häiritsisikään, mattonaapuri voi olla eri mieltä. Ja jos puhelimesi jostain syystä jäi päälle ja alkaa soimaan tunnin aikana, älä hyvä ihminen jää tarkastelemaan kuka siellä soittelee puhumattakaan luuriin vastaamisesta. Näinkin on käynyt…

Joogatunti voi olla myös hyvä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin mutta (kovaääninen) keskustelu on syytä pitää harjoitussalin ulkopuolella. Monet haluavat käyttää ajan ennen harjoituksen alkamista hiljentymiseen, ja tunnin aikana keskustelu voi myös vaikeuttaa opetuksen seuraamista. Jos itselläsi on keskittymisvaikeuksia ei samaa ongelmaa tarvitse lähteä levittämään muillekin. Käytä hetki ajatustesi kokoamiseen, löydä hengityksesi rytmi uudestaan ja jatka joogaamista.

Outdoor yoga

Ole tietoinen ympäristöstäsi ja tilasta jonka otat

Joogatunnit voivat olla tupaten täynnä joten muiden huomioon ottaminen auttaa sekä harjoituksen sujumiseen että hyvän energian luomiseen. Jos huone on aivan täynnä huomioi muut siirtämällä mattoja lähemmäksi toisiaan tarpeen mukaan, mielellään ennen kuin tarvitsee alkaa pyytelemään. Mahdollisuuksien mukaan matot kannattaa yrittää pistää lomittain niin että kaikilla on mahdollisuus nähdä opettaja – jos siis tulet saliin viimeisenä yritä olla parkkeeraamatta suoraan takana olevasi eteen. Tarkista myös etäisyys vieressä oleviin ihmisiin ja ole tietoinen tilasta jota tarvitset eri asanoita varten ettet vahingossa lätkäytä vieressä olevia harjoituksen aikana. Viimeiseksi, katso minne astut – kävelyä muiden joogamattojen ylitse pidetään yleensä epäkunnioittavana. Lopuksi muista että meillä kaikilla on hyviä ja huonoja päiviä: hymyile ystävällisesti juuri sille tyypille joka vaikuttaa sitä eniten kaipaavan.

Puhtaus ennen kaikkea!

Joogaharjoitus tehdään aina paljain jaloin (poikkeuksena joogaa varten tehdyt liukuesteiset varvassukat), joskin loppurentoutuksen aikana voit vetää lämmintä päällesi. Jätä kuitenkin jalkineet joogatilan ulkopuolelle ja poista sukat jalasta harjoituksen alkaessa. Jos hikoilet paljon, voit ottaa mukaasi pyyhkeen – tämä voi olla myös turvallisuuskysymys sillä jotkut joogamatot saattavat muuttua hikoilun myötä todella liukkaiksi. Jos käytät lainamattoa tarkasta onko paikalla suihkepullo tai muu puhdistusaine jolla voit pyyhkiä maton harjoituksen jälkeen, ja vie matot ja muut apuvälineet takaisin niille tarkoitetuille paikoille. Muista myös mahdolliset hajuherkkyydet – voimakkaat parfyymit tai muiden kosmetiikkatuotteiden hajut leviävät nopeasti ympäri salia.

Kuuntele (itseäsi), kokeile eri versioita ja keskity omaan harjoitukseesi

Joogasta voi olla apua moneen eri vaivaan mutta mikään ihmelääke se ei ole ja loukkaantumisetkin ovat mahdollisia jos yrittää pakottaa itseään asanoihin omaa kehoaan kuuntelematta. Ilmoita myös opettajalle etukäteen jos sinulla on olemassa oleva vaiva jotta hän osaa tarjota sinulle vaihtoehtoisia liikkeitä. Kukaan ei myöskään pakota sinua tekemään kaikkea: jos olo alkaa tuntumaan huonolta tai joku liike ei vain tunnu sillä hetkellä sopivalta, voit aina ottaa lepohetken omalla matollasi, hiljaisuudessa. Opettaja voi antaa ohjeita mutta kukaan muu ei ole pääsi sisällä ja sen takia omien fiiliksien kuuntelu tunnin aikana on ensisijaisen tärkeää. Jos et ole varma sopiiko jooga sinulle liikuntamuotona, keskustele aina etukäteen lääkärin kanssa.

Vaikka olisit fyysisesti täydellisessä kunnossa, koita unohtaa harjoituksen aikana kaikki päässä olevat mielikuvat miltä kuvittelet joogan näyttävän. Usein joogasaleissa ei ole edes peilejä, ja vieruskaverisi tekee omaa harjoitustaan – on mahdotonta tietää mikä hänen taustansa ja pään sisäinen mielentila ja tuntemukset ovat joten itsensä vertailu muihin on hyödytöntä. Keskity siis itseesi, kuuntele opettajaa ja kokeile eri variaatioita löytääksesi ne, jotka tuntuvat parhailta. Kukaan ei aloita mitään uutta asiaa mestarina ja jooga ei ole tästä poikkeus.

Jooga ei ole pelkästään fyysinen harjoitus ja sen voi ottaa mukaan elämän kaikkiin osa-alueisiin

Joogatunteja on erilaisia ja kaikilla niistä ei käsitellä filosofisempia aspekteja ollenkaan. Jos nämä asiat kuitenkin kiinnostavat voit ensihätään lukea aiemmat postaukseni yamaoista ja niyamoista.

Namaste

 

Tallenna

    Leave a Reply