Instagram

Follow Me!

Everyday Life and Thoughts

Siivoustalkoot auringonnousun aikaan

July 26, 2017
Siivoustalkoot

EU-maiden ympäristöystävällisyysvertailuissa Kypros löytyy yleensä listan häntäpäästä. Kierrätys ei ole läheskään yhtään yleistä kuin monessa muussa Euroopan maissa. Omassa kylässäni paperit ja muovit on tultu hakemaan toukokuusta lähtien kerran viikossa, kunhan ne ovat oikeanlaisissa säkeissä kadun reunalla (näitä oikeanlaisia säkkejä saa tietenkin ostaa kylän pormestarin omistamasta kaupasta…) Tölkkien keräys on lähinnä hyväntekeväisyysjärjestöjen kontolla jotka käyttävät alumiinista saadut rahat omiin kohteisiinsa. Muovipusseja saa useimmista kaupoista mukaansa niin paljon kun haluaa –  ja niitähän halutaan. Vuoden 2018 alusta muovipusseista aletaan keräämään samaa maksua jonka niistä joutuu useimmassa EU-maassa jo maksamaan joka tulee olemaan iso muutos parempaan suuntaan.

Vaikka ympäristöasiat ovatkin yhä enemmän esillä uutisissa (ja ilmeisesti myös kouluissa) roskaamista näkee täällä joka päivä valitettavan paljon. Teillä näkee harva se hetki kuinka sätkät, take away frappemukit ja nenäliinat lentävät ikkunasta ulos. Myös enemmän tai vähemmän epämääräisiä muoviesineitä löytyy rannoilta ja katujen reunoilta uskomattomia määriä, kuten myös suljettuja muovipusseja jotka on vaan jätetty mihin sattuu. Varsinkin tämä jälkimmäinen on itselleni täydellinen käsittämättömyys: jos vaivaa on nähty jo sen verran että pieneen leipomosta saatuun muovipussiin on pistetty illan piknik-roskat niin miksei sitä samalla vaivalla sitten vie lähimpään roskapönttöön – niitä kun löytyy ilman sen suurempaa hakemista.

Kyprokselta löytyy myös useita ”sininen lippu” – ja muitakin rantoja joita siivotaan jatkuvasti ja ne ovatkin hyvin siistejä. Toinen totuus paljastuukin näiden rantojen ulkopuolelle mentäessä. Monia rantoja siivotaan harvalleen viranomaisten toimesta ja muuten niiden siistiminen on vapaaehtoisten kontolla.

Viime sunnuntaina purjelautailu- ja SUP ystäväni organisoivat tällaisen siivoustapahtuman joka kulki nimellä ”Paddle for our Sea.” Osa porukasta lähti liikkeelle kello viideltä aamulla SUP-laudoilla ja saapui 5:30 rannalle jota alettiin siivoamaan porukalla. Itse karautin paikalle kuuden aikaan (autolla… lauta oli tosin mukana) ja ehdin puolessa tunnissa keräämään pari säkkiä itsekin.

Valitsemaltamme alueelta löytyy virallinen koiraranta sekä kilometritolkulla matalaa hiekkarantaa. Paikka on suosittu telttailu –ja juhlintakohde sillä lähistöllä ei ole asutusta jota häiritä. Paikalla on myös muutamia roskalaatikoita mutta noukittavaa piisasi siitä huolimatta. Tarkalleen ottaen 300 kilon verran. Tunnin aikana. Koska kyseessä oli ns. awareness raising-tempaus toimme roskat mukanamme ”kotirannalle” jossa jätesäkit ja tilastot pistettiin esille kaikkien nähtäville päivän ajaksi. Paikalle tuli myös meribiologi Kyproksen maatalousviraston kalastusosastolta joka kertoi meille kilpikonnien suojelusta ja kuinka Välimeri on muutaman vuoden sisällä muuttanut muotonaan ja muistuttaa nykyään lämpötilaltaan ja asukkailtaan enemmän punaista merta.

Toivottavasti tämä tempaus sai ainakin muutaman ihmisen ajattelemaan minne roskansa nakkaa tulevaisuudessa, ranta jäi ainakin toistaiseksi hieman siistimmäksi.

Tämän postauksen kuvat ovat WindsurfCity Cypruksen tiimin ottamia – Kiitos lainasta ja koko homman organisoimisesta!

SUP lauta

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

    Leave a Reply