Instagram

Follow Me!

Everyday Life and Thoughts

Musiikki joogatunnin aikana – Uhka vai mahdollisuus?

November 14, 2017
Garland pose

Aloittaessani säännöllisen joogaamisen, ja jopa vielä muutama vuosi sitten en ajatellut että musiikki voisi olla joillekin tärkeä osa joogatuntia. Olin kuitenkin suoraan sanoen hämmästynyt (eli siis elänyt täysin omassa kuplassani joka oli syytäkin puhkaista) kun ymmärsin että monille hyvän ja huonon tunnin ero on juuri siinä musiikissa. Kärjistäen voisin sanoa että monille musiikki joogassa = hyvä tunti, ei musiikkia joogatunnilla = ei se kaikista paras tunti. Riippumatta siis itse tunnin sisällöstä ja opettajan taidoista.

Itseäni musiikki ei varsinaisesti haittaa (yleensä) ja kotona voi hyvinkin soida jotain taustalla harjoitellessani. Olen myös ollut tunneilla joissa musiikki on palvellut harjoitusta loistavasti: Drum’n’base kello seitsemältä aamulla voimakkaan Jivamukti-harjoituksen taustalla kyllä herättää päivään siinä missä pari kuppia kahviakin. Vaihtoehtojen edessä, jos siis olisi kaksi täysin samanlaista tuntia edessä, valitsisin ehdottomasti tunnin jossa ei ole musiikkia (en laske musiikkiin mantrojen laulua tai Kirtania joka voi kuulua tuntiin.) En myöskään itse soita yleensä musiikkia omilla tunneillani, alla olevista syistä:

  • Musiikki häiritsee harjoitukseen keskittymistä. On helpompi hiljentyä ja keskittyä oman kehon tuntemuksiin kun isoin ääni salissa lähtee (ohjaajan lisäksi) omasta hengityksestä.
  • Elämä on jo muutenkin ääniä täynnä. Yleensä joka paikassa on kaikenlaista taustamelua ihan tarpeeksi. Itse kaipaan usein hiljaisuutta ja haluan myös tarjota mahdollisimman hiljaisen ympäristön heille, jotka tulevat harjoittelemaan kanssani.
  • Hyvän soundtrackin (puhumattakaan useamman) tekemiseen menisi varmaan hirveästi aikaa. Jos soittaisin musiikkia pitäisi sen sopia tempoltaan ja tunnelmaltaan tunnin eri osiin: Pranayama, lämmittely, tunnin yleinen teema ja asanat… mitä sitten tunnilla tapahtuukaan. Jota ei voi aina etukäteen suunnitella. Ja mitäs sen musiikin kanssa sitten tekisi? Kuulostaa ehkä hieman täydellisyyden tavoittelulta mutta musiikki on vakava(hko) asia
  • Musiikki on todella henkilökohtaista. Ikinä ei tiedä mitä assosioita ihmisille tulee mistäkin biisistä. Niin epätodennäköistä se onkin että ambient-musiikki tämän aiheuttaisi, olisi kurjaa jos jostain kappaleesta tulisi jollekin mieleen ero tai joku muu ikävä muisto.

Ehkä joku päivä lämpiän taustamusiikin soittamiselle omilla tunneillani, ja kuten sanoin on aina välillä kiva osallistua tunneille jossa soi musiikki. Mitä mieltä te olette: musiikkia joogan taustalla vai ei?

    Leave a Reply